VHG  |  Ondernemer  |  Nieuws  |  Artikel

Skip Navigation Linksdefault

"Voor ondernemers in het groen"

6dd11d79-9ac7-4edf-9153-1d07633ac64e

VHG Nieuws

Nieuws en actualiteiten. Blijf op de hoogte van alle relevante thema's.

Inhoudseditor

Een migrainevriendelijke werkomgeving; die creëer je zo

do 25 jan 2024

​Migraine is een hersenziekte die heftige, terugkerende hoofdpijn veroorzaakt. De hoofdpijn komt in aanvallen, die een paar uur tot drie dagen kunnen duren. Ongeveer 1 op de 10 mensen heeft last van migraine (Laurentius Ziekenhuis, 2019). Dit heeft invloed op hun dagelijks leven, ook op het werk. Als werkgever kun je een migrainevriendelijke werkomgeving creëren, zodat medewerkers met migraine toch zo goed mogelijk kunnen presteren. In dit artikel van Sazas lees je hoe.

Open communicatie

​Open communicatie betekent dat er een veilige werkomgeving is waarin iedereen durft te zeggen wat hij of zij denkt of voelt. Medewerkers voelen zich dan op hun gemak om over hun migraine te praten. Zo kan er samen met de leidinggevende worden gekeken naar oplossingen, waardoor een medewerker met migraine zo min mogelijk hoeft te verzuimen. 

Aanpassingen op de werkvloer 

Wie migraine heeft, is vaak gevoelig voor prikkels. Denk daarbij aan hard geluid, fel licht of sterke geuren. Als hovenier of groenspecialist werken jouw medewerkers vooral buiten. Wie weet kan een goede zonnebril bijdragen aan minder prikkels. Of helpt het jouw medewerker als hij of zij een klus in de schaduw kan doen. Op kantoor kan het helpen om beltonen zachter te zetten.

Extra pauze mogelijkheden  

Migraine kan onvoorspelbaar zijn. Geef medewerkers met migraine daarom de ruimte om voldoende rust te nemen tijdens hun werkdag. Deze flexibiliteit kan hen helpen om beter met de migraine om te gaan en hun productiviteit op peil te houden.

Flexibiliteit van het rooster   

Tijdens het werk kan een migraineaanval opkomen. Dit is vervelend. Voor de medewerker, maar ook voor jou als werkgever en de klant. Om erger te voorkomen, kan een medewerker met migraine het best tot rust komen in een prikkelarme omgeving. Dit kan op de werkvloer zijn, maar ook thuis. Misschien kan een collega de taken overnemen? Of kan de medewerker de taak een andere dag afmaken? Flexibiliteit hierbij kan helpen.

Ondersteuning bieden    

Het kan zijn dat je medewerker het fijn vindt om intern met iemand te praten over zijn of haar migraine. De bedrijfsarts kan ook een optie zijn. Net als ondersteuningsprogramma's. Zo zijn er bijvoorbeeld ondersteuningsprogramma's die mensen leren omgaan met werkdruk in combinatie met migraine.​​

VHG - Koninklijke Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners

Horaplantsoen 20
6717 LT Ede
T 085 330 77 00
E info@vhg.org

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws!

Direct inschrijven voor de nieuwsbrief